Doğu Türkçesinin diğer adı nedir?
Çağatayca, Çağatay Türkçesi veya Doğu Türkçesi, 15. yüzyılda Timurlular yönetimi altında gelişen ve 15. yüzyıldan 20. yüzyılın başına kadar Orta Asya’daki Müslüman Türk halkları tarafından ortak yazı dili olarak kullanılan dildir.
Çağatay’ın Türkçesi hangi alfabe?
Çağatay alfabesi (Özbekçe: Eski oʻzbek yozuvi; Uygurca: چاغاتاي يېزىقى, Çağatay yëziqi), Orta Çağ’dan 1969’a kadar Çağatay, Özbekçe ve Uygurca’yı yazmak için kullanılan Arap alfabesidir.
Çağatay kelimesi nereden gelmektedir?
“Çagatay”, Cengiz Han’ın topraklarını kendisine böldüğü oğullarından biridir. Çağatay terimi, Cengiz Han’ın ikinci oğlu Çağatay’dan gelmektedir.
Çağatay Türkçesiyle yazılan eserler hangi döneme aittir?
Çağatay Türkçesi, Kuzeydoğu Türkçesinin ikinci döneminin adı olup, 15. yüzyılın başlarından 20. yüzyılın başlarına kadar olan dönemi kapsayan konuşma ve yazı dilidir.
Eski Türkçe ne denir?
Eski Türkçe, Türk yazı dilinin ilk dönemidir. Dönem iki alt dönemde incelenir: Orhun Türkçesi ve Eski Uygur Türkçesi. VIII., kesin tarihlerle tarihlendirilebilen Orhun Türkçesinin ilk belgesi. 19. yüzyılın ortalarındaki Orhun yazıtlarından Uygur Türkçesinin 13. yüzyılda tarihten kaybolduğu açıktır. Bir yüzyıla kadar sürer.
Batı Türkçesinin diğer adı nedir?
15 1.10.3.
Eski Uygur’un Türkçesi hangi alfabe?
Batı Türkistan’daki Uygur Türkleri, Uygur Kiril alfabesiyle birlikte Uygur Arap alfabesini gayri resmi olarak kullanırlar. Müslüman bölgesinde, özellikle Türkiye’de ve batıda yaşayan Uygur Türklerinin, Uygur Latin alfabesini kullanırken Uygur Arap alfabesini de yaygın olarak kullandıkları bilinmektedir.
Kuzey Türkçesinin diğer adı nedir?
Kuzey Türkçesi, Kıpçak Türkçesi ve Tatar Türkçesi olarak da bilinen, Hazar Denizi’nin kuzeyinden batıya doğru yayılan Türklerin yazı dilidir.
Çağatay Türk ismi mi?
Çağatay isminin kökeni “Çağatay” ismi, Türk ve Moğol tarihinde önemli izler bırakmış isimlerden biridir ve Orta Asya’da Türkler tarafından kurulan devletlerden birinin adı olan Çağatay milletiyle yakından bağlantılıdır. Bu tarihi ve kültürel miras, ismin güç ve asaletle anılmasını sağlar.
Tarihte Çağatay kimdir?
Çağatay Han (Moğolca: Цагадай, Tsagaday, Farsça: چغتاى خان; ö. 22 Aralık 1183 – ö. 1 Temmuz 1242) bir Moğol prensi ve Cengiz Han’ın ikinci oğluydu. Kardeşleriyle birlikte babasının Çin’e (1211–1216) ve Harezm’e (1219–1224) yaptığı seferlere katıldı. Harezmşahlar’ın başkenti Urgenç’in (1221) ele geçirilmesinde önemli rol oynadı.
Doğu Türkçesi neyin devamı?
Bilindiği üzere İslamiyet’in etkisi altında gelişen Eski Türkçe döneminin son dönemi ve Türk edebiyatının ilk yazılı dili olan “Karahanlı Türkçesi”, Orta Türkçenin doğu kanadı olan “Doğu Türkçesi”nin hazırlık dönemini temsil etmektedir.
Çağatay Türkçesinin en büyük şairi kimdir?
Bu iki yazı dili temelinde oluşan Çağatay Türkçesi; 15.-20. yüzyıllar arasında, özellikle büyük Türk şairi Ali Şir Nevāyî ile başlayan dönemle birlikte Orta Asya Türklerinin ortak yazı dili olarak kullanılmıştır.
Doğu’nun Türkçesi nedir?
Doğu Türkçesi (Çağatayca), Timurlular döneminde, 14. yüzyıl sonu ile 15. yüzyılın ikinci yarısında Semerkant ve Herat merkezlerinde klasik edebiyat dili konumuna gelmiş, Alî Şîr Nevâyi zamanında ortak yazı dili olarak kullanılan bir edebi dildir.
Kutadgu Bilig Çağatay türkçesi mi?
Mesnevi tarzında ve Aruz zamanında yazılmıştır. Türk edebiyatında Siyasetname türünün ilk örneğidir. Eski Türkçe olarak kabul edilen Karahanlı Türkçesi ile yazılmıştır.
Orta Türkçe kaça ayrılır?
Orta Türkçenin başlıca lehçeleri şunlardır: Harezm Türkçesi, Kıpçak Türkçesi, Eski Anadolu Türkçesi, Çağatay Türkçesi, Volga Bulgar Türkçesi.
Eski dilde doğu ne demek?
Doğu, gün doğumu veya eski dilde doğu, güneşin sabah doğduğu yön. Ayrıca doğu kelimesi Yakın ve Uzak Doğu’nun tüm bölgelerinin adıdır.
Doğu Türkçesi neyin devamı?
Bilindiği üzere İslamiyet’in etkisi altında gelişen Eski Türkçe döneminin son dönemi ve Türk edebiyatının ilk yazılı dili olan “Karahanlı Türkçesi”, Orta Türkçenin doğu kanadı olan “Doğu Türkçesi”nin hazırlık dönemini temsil etmektedir.
Kuzey Türkçesinin diğer adı nedir?
Kuzey Türkçesi, Kıpçak Türkçesi ve Tatar Türkçesi olarak da bilinen, Hazar Denizi’nin kuzeyinden batıya doğru yayılan Türklerin yazı dilidir.
Doğu Türkçesinin bugünkü devamı nedir?
Doğu ve Batı Türkistan’da konuşulan ve Türki, Çağatay, Doğu Türkçesi ve Doğu Türkçesi olarak bilinen Güneydoğu Türkçesi, günümüzde Özbek ve Yeni Uygur Türkçesidir.